Oι Patrinistas αγαπούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
H ομάδα Εθελοντισμού και ενεργοποίησης Patrinistas από την πρώτη στιγμή διατύπωσε την προτίμηση της στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στην πρώτη μας κιόλας συνάντηση στο ιδρυτικό μας κείμενο γράψαμε: «Θέλουμε μαζικές μεταφορές, ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμους που δεν καταβροχθίζουν τον δημόσιο χώρο». Αφιερώσαμε δυο δράσεις μας στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Πάτρας και τα δικαιώματα Πεζών και ΑμΕΑ και θα συνεχίσουμε.
Μέσα στα πλαίσια αυτά μια Ομάδα Εργασίας των Patrinistas, ανέλαβε να ασχοληθεί με τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης μας. Φυσικά δεν είμαστε ειδικοί, δεν ήταν φιλοδοξία μας να κάνουμε κάποια εμπεριστατωμένη έρευνα και μελέτη. Θεωρούσαμε και θεωρούμε ωστόσο πως είναι χρήσιμη η καταγραφή των προβλημάτων με την μάτια του απλού χρηστή του συγκοινωνιακού έργου του όποιου άλλωστε είναι αυτός ο τελικός αποδέκτης. Αναζητήσαμε τον «χάρτη υποχρεώσεων προς τον καταναλωτή (Χ.Υ.Κ.) των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου του ν.2963/2001 (Α'268)» (τον βρήκαμε εδώ http://achaiaktel.gr/?module=default&pages_id=48&lang=el) που θα πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστός στους χρηστές των αστικών μας συγκοινωνιών.
Η Ομάδα Εργασίας έκανε μια απλή δειγματοληπτική έρευνα και καταγραφή. Ασχοληθήκαμε με δυο μόνο από τις αστικές λεωφορειακές γραμμές (Γραμμές 2 & 9). Διατρέξαμε τις διαδρομές αυτές και εστιάσαμε την προσοχή μας στην σηματοδότηση των στάσεων, στην πληροφόρηση του κοινού σε ότι αφορά τις γραμμές και τα δρομολόγια (εντός και εκτός οχήματος), στην διευκόλυνση της προσβασιμότητας ειδικών ομάδων (ΑΜΕΑ, ατόμων με κινητικές δυσκολίες, ηλικιωμένοι, μητέρες κ.α.) και τέλος στην ποιότητα στους χώρους αναμονής στις στάσεις. Ειδικότερα:
Α. ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Στις στάσεις είτε υπήρχε στέγαστρο είτε απλός στύλος δεν βρέθηκε καμιά πληροφορία, ούτε καν για το ποια γραμμή εξυπηρετείται από το συγκεκριμένο σημείο. Πιστεύουμε πως οι πληροφορίες αυτές είναι ουσιαστικό στοιχειό της ενημέρωσης του επιβατικού κοινού, διευκολύνουν αυτούς που ήδη χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες και λειτουργούν ελκυστικά για τους υπόλοιπους, συμβάλλουν στην καλύτερη εικόνα της πόλης, την ταχύτητα των μετακινήσεων κλπ
Τέτοιες πληροφορίες ενδεικτικά θα μπορούσαν να είναι :
ένδειξη διέλευσης αριθμού γραμμής σε κάθε στάση,
ένδειξη διαδρομής κάθε γραμμής και ονομασία στάσεων,
ένδειξη ονομασίας της συγκεκριμένης στάσης,
τιμολόγιο κομίστρων
χάρτης διαδρομών όλων των γραμμών με τις στάσεις τους μέσα στο χώρο των λεωφορείων και σε χώρους ανάρτησης στις στάσεις (διαφημιστικό χώρο στεγάστρων, πίνακες όπου υπάρχουν μόνο κολώνες),
συχνότητα και πυκνότητα δρομολογίων καθημερινές, Κυριακές και αργίες
Β. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΑΣΕΩΝ
Ειδικά για την γραμμή 2 (ΤΕΙ-ΣΥΧΑΙΝΑ-ΤΕΙ) η Ομάδα Εργασίας μας προχώρησε και στην ποσοτική καταγραφή των παρατηρήσεων της. Καταγράψαμε την ύπαρξη η μη έξι (6) βασικών υποδομών: στύλου η στεγάστρου, παγκάκιου, κάδου απορριμμάτων, εκδοτηρίου ή εναλλακτικά σημείου πώλησης εισιτηρίων και τέλος πλατφόρμα /αναβατόριο για την προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές δυσκολίες μετακίνησης.. Επί συνόλου 37 στάσεων της γραμμής 2 τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Mε αφετηρία τα ΤΕΙ
- ύπαρξη στύλου, 18σημεία, ποσοστό 49%
- ύπαρξη στεγάστρου, 18 σημεία, ποσοστό 49%
- ύπαρξη καθίσματος (παγκάκι), 15 σημεία, ποσοστό 41%
- ύπαρξη κάδου απορριμμάτων, 14 σημεία, ποσοστό 38%, και
- εκδοτήριο ή σημεία πώλησης εισιτηρίων, 12 σημεία, ποσοστό 32%
- Διάταξη προσβασιμότητας για άτομα με δυσκολίες μετακίνησης, κανένα σημείο, ποσοστό 0 %
- ύπαρξη στύλου, 15 σημεία, ποσοστό 42%
- ύπαρξη στεγάστρου, 14 σημεία, ποσοστό 39%
- ύπαρξη καθίσματος (παγκάκι),13 σημεία, ποσοστό 36%
- ύπαρξη κάδου απορριμμάτων, 17 σημεία, ποσοστό 47%
- εκδοτήριο ή σημεία πώλησης εισιτηρίων, 14 σημεία, ποσοστό 39%.
- Διάταξη προσβασιμότητας για άτομα με δυσκολίες μετακίνησης, κανένα σημείο, ποσοστό 0 %
Δεν εντοπίσαμε:
- Aανάρτηση της Χάρτας Υποχρεώσεων για τον Καταναλωτή μέσα στα οχήματα, στα εκδοτήρια και τα σταθμαρχεία
- Koυτια παραπόνων
- Ηχητικό ηχογραφημένο μήνυμα με την ονομασία της επόμενης στάσης μέσα στα οχήματα
- Πινακίδες ενδείξεων εισόδων/εξόδων στα τα οχήματα στην Ελληνική γλώσσα (υπήρχαν μόνο ξενόγλωσσες).
- Έντυπο χάρτη με χάρτη των γραμμών και τις πληροφορίες που προαναφέραμε (Νομίζουμε ότι είχε εκδοθεί παλαιοτέρα σε πρακτικό μικρό μέγεθος)
- Ιστοσελίδα (ο ιστοποπος τον όποιον βρήκαμε http://87.203.12.20/ktel/ktelast-patras.gr είναι υπό κατασκευή).
Κάναμε ένα βήμα παραπέρα και στην προσπάθεια μας να οργανώσουμε μια δράση για το συγκεκριμένο θέμα η Ομάδα Εργασίας έφτιαξε μια όμορφη Πινακίδα με πληροφορίες που την παραθέτουμε στην συνέχεια.
Είναι προφανές όπως και εισαγωγικά τονίσαμε ότι η ερευνά μας είναι ελλιπής και αποσπασματική όμως αυτή η μικρή μας προσπάθεια θεωρούμε ότι προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα και υποδεικνύει άμεσες και καθόλου δαπανηρές λύσεις που θα αναβαθμίσουν σημαντικά και θα κάνουν ελκυστικές τις προσφερόμενες υπηρεσίες ενώ παράλληλα θα ομορφύνουν την πόλη μας. Δυστυχώς οι οικονομικές απαιτήσεις μιας δράσης που θα στόχευε στην σήμανση με τον τρόπο που η ομάδα μας προτείνει, έστω και ενδεικτικά σε μικρό αριθμό στάσεων καθώς και οι τεχνικές και λειτουργικές προϋποθέσεις πραγμάτωσης της ξεπερνούν τις δυνατότητες των Patrinistas. Θεωρήσαμε όμως σκόπιμη και χρήσιμη την αποστολή της επιστολής αυτής με τα στοιχειά της ερευνάς μας στο Αστικό ΚΤΕΛ, στον Δήμο και την δημοσιοποίηση της στους πολίτες – χρηστές των Αστικών Συγκοινωνιών της Πάτρας.
Είναι προφανές ότι δεν έχουμε παραιτηθεί από την ιδέα μιας δράσης για το θέμα αυτό. Είμαστε ανοιχτοί στην συνεργασία τόσο με το ΚΤΕΛ όσο και με τον Δήμο Πατρεων γιατί οι Patrinistas αγαπούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
(Μία δική μας πρόταση)
(Μία δική μας πρόταση)